gemeente-huis-groningen

Wet & Regelgeving

Bekijk hier alle artikelen en whitepapers over verschillende thema's in het kader van Wet & Regelgeving.

 

Laatste veranderingen in wet- en regelgeving

binnenhof

 

Het wet- en regelgeving team

joke-van-der-velpen-1

Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Budgetten voor medewerkers

Verlof tijdens vakantie

De vakantie komt eraan en zeker met Corona achter de rug kijken we hier enorm naar uit. Maar mag je ook op vakantie als je langdurig ziek bent en hoe zit het dan met je vakantiedagen? Joke van der Velpen, manager wet-en regelgeving Visma | Raet legt uit dat ook als je langdurig ziek bent, je op vakantie mag. Tot 2012 hoefde je dan geen vakantiedagen op te nemen maar bouwde je ook geen verlof op. Na 2012 bouwen langdurig zieken wel verlof op en moet dus ook vakantiedagen opnemen. 

Waarom moet ik mijn salarisstrook controleren?

'Er staan zoveel omschrijvingen en cijfers op ik begrijp er niets van, als het bedrag dat op mijn bankrekening wordt gestort maar klopt?' Een opmerking die je zo vaak hoort: "Als het geld dat op mijn bankrekening wordt gestort maar klopt”. Hoe controleer je dat? In bijgaand filmpje een korte uitleg van het waarom en enkele antwoorden op veel voorkomende vragen.

 

IB-47 verklaring en de renseigneringsverplichting

Met het formulier IB-47 vraagt de Belastingdienst informatie op over uitbetalingen voor werkzaamheden en diensten die in de inkomstenbelasting doorgaans zullen behoren tot het belastbare resultaat uit overige werkzaamheden. Tot april 2018 maakte het burgerservicenummer deel uit van de IB-47. De belastingdienst is gestopt met de uitvraag omdat er onvoldoende wettelijke basis was voor de uitvraag van het BSN. Onderzoek gestart wat binnen de wettelijke kaders mogelijk en wenselijk is voor de periodieke renseignering van deze gegevens en inlichtingen onder vermelding van het BSN. De nieuwe renseigneringsstroom zal voor het eerst in januari 2023 plaatsvinden.

 
 

Uitleg jaaropgaaf 2021

Onze collega Jeroen de Haas gaat met kennismanager wet-en regelgeving Fred Asbroek in gesprek over de jaaropgaaf. Waarom krijg je die eigenlijk en wat moet je daar verder mee? Fred legt uit dat je de jaaropgaaf nodig hebt voor je aangifte inkomstenbelasting. Ook voor een bijbaantje vraagt Jeroen? Ja zegt Fred, helaas laten veel jongeren die in het weekend of de vakanties wat bijverdienen de aangifte achterwege en lopen zo veel geld mis. Zonde!

 
 
 

 

Onbelaste reis- en thuiswerkvergoeding 2022

Met ingang van 1 januari 2022 is de oude wet- en regelgeving voor reiskostenvergoedingen weer van kracht. Werkgevers zullen, bij gebruik van vaste reiskostenvergoedingen, het reisgedrag van medewerkers opnieuw in kaart moeten brengen. De vaste reiskostenvergoeding, uitgaande van 214 werkdagen, dient voortaan te worden herrekend als de werknemer in de regel vier dagen, drie dagen, twee dagen onderscheidenlijk een dag per week naar een vaste plaats van werkzaamheden reist.

 
 
 
 

 

Hybride werken

Inmiddels zijn er 155 cao-akkoorden (1,8 miljoen werknemers) waarin sinds 2020 een of meerdere afspraken zijn gemaakt over hybride werken. Wanneer men hybride werkt, is het belangrijk dat de situatie thuis of onderweg ook in orde is. Men mag officieel volgens de Arbowet überhaupt niet thuiswerken als de situatie aldaar niet in orde is. Onderweg kan de situatie al goed worden geoptimaliseerd met de inzet van een thuiswerkset.

 
 
 
 

 

Wettelijke- en bovenwettelijke verlof

 
 
 
 

Verzuimregistratie en privacy

 
 
 
 

Rapport SER: Arbeidsmarkt van morgen

 
 
 
 
Blijf op de hoogte nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.


Aanmelden nieuwsbrief