bruto-nette-header-1

10 onderdelen van je salarisstrook die je sowieso moet controleren

Checklist

10 onderdelen van je salarisstrook die je sowieso moet controleren

Als medewerker krijg je, als het goed is, maandelijks je salaris op je rekening gestort. De ene maand is het misschien iets meer dan de andere vanwege toeslagen of vergoedingen. Toch kijken de meeste mensen niet of het bedrag op hun salarisstrook wel klopt. Een factuur check je ook altijd, waarom dan je salarisstrook niet? Het salaris dat je krijgt uitbetaald is niet meer of minder dan een afrekening van de uren die je hebt gewerkt, de vergoedingen en wettelijke inhoudingen. Het is dus belangrijk om na te gaan of je inderdaad datgene hebt gekregen waar je voor hebt gewerkt.

Op je salarisstrook staan allerlei termen, bedragen en percentages. Wat zijn de belangrijkste onderdelen die je iedere maand zou moeten checken?

1. Salaris

Hier staat het bruto loon dat je ontvangt bij een fulltime baan. Controleer of hier het juiste bedrag staat volgens je arbeidsovereenkomst. Bekijk ook of de juiste schaal in de cao is toegepast, wanneer je een cao of een arbeidsvoorwaardenregeling hebt.

2. Parttimefactor

Wanneer je niet fulltime werkt, staat hier het percentage of de deeltijdfactor dat je wel werkt.

3. Arbeidsduur

Hier staat het aantal uren per maand dat je volgens je arbeidsovereenkomst werkt.

4. Loonheffingskorting

Als medewerker kun je ervoor kiezen dat bij de berekening van de loonbelasting wel of niet gebruik wordt gemaakt van algemene heffingskorting en arbeidskorting. Hierdoor is de in te houden loonbelasting minder en houd je netto meer over. Wanneer je één baan hebt, heb je als het goed is bij het indiensttreden hiervoor een formulier ingevuld. Wanneer je voor twee of meerdere werkgevers werkt, zal je moeten kiezen bij welke werkgever je gebruik wil maken van deze regeling.

5. Onregelmatigheidstoeslag

Wanneer je in de zorg werkt buiten de standaard werktijden van 07:00 tot 20:00, in het weekend of op een officiële feestdag, dan heb je recht op een onregelmatigheidstoeslag. Dit kan per cao verschillen, dus raadpleeg je cao om te kijken wat de percentages precies zijn. Kijk vervolgens op je salarisstrook of de vergoedingen matchen met je gewerkte uren op de dagen dat je buiten de standaard werktijden hebt gewerkt.

Blijf op de hoogte nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.

 

Aanmelden nieuwsbrief

6. Vergoedingen voor overwerk

Heb je meer gewerkt dan de uren die op je contract staan? Dan ontvang je wellicht een vergoeding voor overwerk of meerwerk. In je arbeidscontract of cao zijn hier als het goed is afspraken over gemaakt, waarin je kan zien welk percentage van het uurloon je krijgt voor overwerk.

7. Vakantietoeslag

De vakantietoeslag bedraagt wettelijk 8%, maar het kan zijn dat er op jouw loonstrook een hoger percentage staat. Dit is dan afgesproken in het cao. De vakantietoeslag wordt meestal uitbetaald in mei. In het blok ‘totalen’ onderaan je salarisstrook kun je vinden hoeveel je tot nu toe hebt opgebouwd.

8. Eindejaarsuitkering

Mocht je een eindejaarsuitkering opbouwen, dan staat dit ook vermeld op je salarisstrook. Niet iedereen heeft een eindejaarsuitkering en het percentage kan verschillen per cao. De eindejaarsuitkering wordt uitbetaald in december en ook hier vind je in het blok ‘totalen’ hoeveel je tot nu toe hebt opgebouwd.

9. Reiskosten

Wanneer je reiskosten maakt voor je werk, dat kan zowel om woon-werkverkeer of dienstreizen gaan, dan vind je hier hoeveel je die maand vergoed hebt gekregen. Ook hier kan het per cao verschillen hoeveel je vergoed krijgt.

10. Thuiswerken

Sinds de coronacrisis zijn thuiswerkvergoedingen steeds normaler. Ook dit staat vermeldt op je loonstrook. Voor de meeste bedrijven zal dit ongeveer 2 euro netto per thuiswerkdag zijn, maar in je cao staat precies omschreven wat daarover is afgesproken.

Mocht er nou iets niet kloppen op je salarisstrook, dan kun je het beste contact opnemen met je salarisadministratie.

Overigens zijn er nog veel meer termen te vinden op je salarisstrook. Wil je weten wat ze allemaal betekenen? Download dan onze infographic om jouw salarisstrook van a tot z te begrijpen!

meer-dan-150-partners

Meer weten?

Wil je graag meer weten wat Visma | Raet voor jou kan betekenen?  

 

Neem contact op