header-fd-interview

Meer duidelijkheid op de arbeidsmarkt

Interview FD met Joke van der Velpen

Interview FD met Joke van der Velpen

In de afgelopen jaren zijn werkgevers in toenemende mate gebruik gaan maken van flexwerkers als uitzendkrachten en zzp’ers. Echter, de manier waarop wet- en regelgeving tot nog toe geregeld was zorgde voor veel onduidelijkheid bij zowel werkgevers als werknemers. De verwachting is dat het nieuwe SER-advies in de komende tijd zal leiden tot nieuwe wet- en regelgeving om beiden meer duidelijkheid te verschaffen.

“In de coronaperiode zag je al dat de kwetsbaarheid van mensen in de flexibele schil heel hoog is”, vertelt Joke van der Velpen, kennismanager wet-en regelgeving Visma l Raet. “Zij waren de eersten wiens contract opgeheven werd toen de bedrijvigheid minder werd, maar er werd ook een enorm beroep gedaan op uitzendkrachten in de sectoren die juist explodeerden, zoals de online retail en de zorg. Als de bevindingen uit het SER-advies in het beleid worden opgenomen zal er voor hen meer zekerheid komen, omdat ze dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als de vaste werknemers.”

We kennen allemaal het verhaal dat het vijfjarig jubileum van de uitzendkracht gevierd wordt, en dat is simpelweg niet meer wenselijk, vertelt Van der Velpen. “Het is voor zo’n uitzendkracht ook heel frustrerend als er tegenover hem een vaste werknemer zit die exact hetzelfde werk doet, maar veel betere arbeidsvoorwaarden heeft dan jij. Als het nieuwe advies doorgevoerd wordt gaat dat veranderen en krijgen ook zij bijvoorbeeld doorbetaald bij ziekte. De intentie daarbij is niet om uitzendkrachten volledig uit te bannen, maar om hen alleen in te zetten waar dat echt nodig is. Bijvoorbeeld in een hele drukke periode of bij ziekte.”

Een andere belangrijke ontwikkeling binnen dit advies is de ketenbepaling. Nu is het zo dat een flexwerker een contract krijgt voor bepaalde tijd. “Deze kan drie keer verlengd worden”, vertelt Van der Velpen. “Daarna wordt afscheid genomen van de flexwerker, maar als deze na een wachttijd van zes maanden weer nodig is, mag deze opnieuw ingehuurd worden voor drie contracten van bepaalde tijd. Die wachtperiode komt nu waarschijnlijk te vervallen en als je de werknemer opnieuw in wilt huren na die zes maanden, moet je deze gelijk in vaste dienst nemen.”

Voor organisaties betekent dit dat ze goed na moeten gaan denken over die flexibele schil, vertelt Van der Velpen. “Natuurlijk heb je ook oproepkrachten en uitzendkrachten nodig, maar je moet bij jezelf nagaan hoe vaak je hen daadwerkelijk nodig gaat hebben. Hoe groot is mijn flexibele schil? Wanneer zet je die flexibele schil in? En hoe ziet mijn flexibele schil er eigenlijk uit? Je zult bij jezelf moeten nagaan hoe jouw perfecte workforce eruitziet. Je moet helder hebben waarvoor je je vaste en flexibele workforce inzet, maar ook wanneer.”

Blijf op de hoogte nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Om zo’n workforce op de juiste manier in te richten is de juiste software van groot belang. “Overal is er verloop en dat zal ook zo blijven”, stelt Van der Velpen. “Als je een bedrijf hebt met tien werknemers zal je het zelf wel kunnen onthouden als je iemand al eerder in dienst gehad hebt, maar als je bedrijf groter is kan je niet vertrouwen op het geheugen van de HR-afdeling. De juiste software is dan cruciaal om in bij te houden wie welke contracten gehad heeft. Daarna zullen er waarschijnlijk ook uitzonderingen op de wet komen die voor de mens niet allemaal bij te houden zijn. En dus heb je software nodig om alles op de juiste manier bij te houden."

Daarnaast is software ook van groot belang om de privacy van je medewerkers op de juiste manier te waarborgen. “Je geeft met een bepaalde reden informatie aan een bedrijf en daarvoor gelden bepaalde bewaarplichten en -termijnen”, stelt Van der Velpen. “Om goed compliant te zijn is de juiste software cruciaal. Alle wet- en regelgeving zit hierin als het ware al verwerkt, waardoor er geen misverstanden kunnen ontstaan. Maar ook de veiligheid dat jouw gegevens niet elders terecht komen door hoge veiligheidseisen in de software biedt bescherming."

En dat zorgt er dan weer voor dat organisaties het werk kunnen doen dat ze willen doen en het beleid kunnen voeren dat ze willen voeren. “Het schept voor iedereen meer duidelijkheid en zorgt ervoor dat werknemers en werkgevers goed kunnen functioneren. Of zij nou zzp’er of vaste kracht zijn.”


Joke van der Velpen, Manager wet-en regelgeving Visma | Raet

joke-van-der-velpen
meer-dan-150-partners

Meer weten?

Wil je graag meer weten wat Visma | Raet voor jou kan betekenen?  

 

Neem contact op