capelleaandenijssel

Klantverhaal:
Gemeente Capelle aan den Ijssel

Bijna 30 jaar trouwe dienst: "Nooit meer anders"

Interview met

Gemeente Capelle aan den Ijssel

Ton Lafranca
Voormalig Senior Beleidsadviseur

Case in het kort

Gemeente Capelle aan den IJssel en Visma | Raet werken al sinds 1989 met elkaar samen. We vragen Ton Lafranca, voormalig senior beleidsadviseur arbeidsvoorwaarden (inmiddels met pensioen) van gemeente Capelle aan den IJssel, hoe de samenwerking met Visma | Raet al bijna 30 jaar lang standhoudt. Ton: “Onze samenwerking begon in 1989 met het uitbesteden van de pensioenadministratie. Sinds 1999 zijn we steeds meer diensten gaan uitbesteden.

Producten in deze case

APPA-pensioen en wachtgeld

Informatie van de gemeente Capelle aan den Ijssel

APPA-pensioen en wachtgeld

Voor overheidsinstellingen worden pensioenen en wachtgelduitkeringen (werkloosheidsuitkeringen) voor politieke bestuurders geregeld in de Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers (APPA). Omdat wethouders niet aangesloten zijn bij het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs (ABP), moeten gemeenten zelf een pensioenvoorziening reserveren. Visma | Raet helpt gemeente Capelle aan den IJssel met het opzetten, bijhouden en uitvoeren van de activiteiten die uit de APPA voortvloeien, waaronder de pensioen- en wachtgelden, maar ook met de uniforme pensioenoverzichten (UPO’s) en voorzieningsberekeningen.

Het móet gewoon goed gaan

“Vroeger was alles een stuk eenvoudiger, maar in de loop der tijd is er qua regelgeving zoveel veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de APPA die in 2001 gewijzigd is. Waarmee moet je nu rekening houden? Hoe worden de regels toegepast? Gaat het op de juiste manier? Is het transparant? Doen we het wel goed als gemeente? Bij bestuurders ligt het per definitie gevoelig. Zeker als je gevoed wordt met berichten dat sommige gemeentes geconfronteerd worden met hele vervelende dingen omdat ze hun zaken niet op orde hebben. Het toekennen van wachtgelden en pensioenen móet gewoon goed gaan. Als gemeente wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom hebben we op een gegeven moment gezegd; ‘Waarom doen we zo moeilijk? Laten we nu alles wat met pensioenen te maken heeft bij Visma | Raet onderbrengen.”

"Het toekennen van wachtgelden en pensioenen móet gewoon goed gaan. Als gemeente wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan" 

“Wij proberen de pensioenbewustheid onder wethouders groter te maken. Tegenwoordig heb je zoveel soorten pensioenen, het wordt er niet makkelijker op. Zoiets als de overgang van eindloon naar middelloon bijvoorbeeld. Een wethouder wil weten wat dat inhoudt, wat hij of zij ervan merkt. Maar ook, wat is voorwaardelijk pensioen? Wat gebeurt er met het APPA-pensioen als een wethouder bij een andere werkgever aan de slag gaat, hoe wordt het pensioen overgedragen? Oftewel wat is de zin van waardeoverdracht? Bestaat er een overzicht van een pakketvergelijking? Of heel concreet; hoeveel krijgt ‘wethouder A’ straks aan pensioen en wat krijgen zijn of haar nabestaanden? Met dit soort vragen kan ik altijd terecht bij Visma | Raet. Jullie helpen ons door snel antwoord te geven in een hele heldere taal. Ik bedoel als wij het begrijpen, begrijpen de wethouders het ook.”

"De vriendelijkheid, de professionaliteit en de snelheid zijn bij Visma | Raet gewoon nét even anders" 

aanmelden-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Minder kopzorgen

“Voor de gemeente Capelle aan den IJssel was het een behoorlijke wijziging om de APPA-pensioenen en –wachtgelden neer te leggen bij Visma | Raet. Maar het is zo fijn om deze diensten uit te besteden. Je hebt een stuk minder kopzorgen omdat alles goed en op tijd wordt geregeld. Door uit te besteden hebben we ook veel meer tijd om interne werkprocessen te optimaliseren.”

Ton lafranca

Nooit meer anders

“Rondneuzen hoe andere gemeentes hun pensioenen en wachtgelden geregeld hebben, doen we niet. Wat is de noodzaak? We zijn al zolang partners. De relatie die we hebben opgebouwd is warm en hecht. Begin dit jaar heb ik jullie klanttevredenheidsonderzoek ingevuld en Visma | Raet beoordeeld met een negen. Dat klinkt misschien verdacht, maar ik heb heus geen relatiegeschenk gekregen hoor”, grapt Ton tussendoor. “Dat cijfer is echt gemeend. De vriendelijkheid, de professionaliteit en de snelheid zijn bij Visma | Raet gewoon nét even anders. Zowel het contact via de mail als via de telefoon en in persoon is sinds 1989 onveranderd gebleven en dat blijf ik waarderen!”

meer-dan-150-partners

Meer weten?

Wil je graag meer weten wat Visma | Raet voor jou kan betekenen?  

 

Neem contact op