schiedamprint3004eyecatcher

Klantverhaal:
Gemeente Schiedam

"We willen vitaliteit levendig houden in de organisatie'

Interview met

Gemeente Schiedam

Luc Dahlmans
Senior adviseur P&O

Case in het kort

De rol van gemeente Maastricht verandert in een snel tempo. Medewerkers moeten aan andere competenties voldoen om die nieuwe rol waar te maken. Met Youforce Performance Management werken managers en medewerkers samen op een moderne manier aan de noodzakelijke persoonlijke ontwikkeling en inzetbaarheid.

Producten in deze case

Youforce
Performance
Management

Informatie van de gemeente Schiedam

Gemeente Schiedam is begin 2018 van start gegaan met een vitaliteitsprogramma. Cherry Hu, HR-beleidsadviseur met vitaliteit als aandachtsgebied, vertelt dat ze door aan te haken bij de Nationale Fitheidsweek veel medewerkers enthousiast hebben gekregen. “Als je het doet moet je het goed doen. In die week was er in het bedrijfsrestaurant dus geen kroket meer te krijgen. We kregen veel complimenten voor het alternatieve gezonde menu!”

Dat vitaliteit geen theoretisch begrip is, maar echt leeft, is zichtbaar in het trappenhuis van het gemeentehuis. Op de vloer voor de lift een plakkaat: “Waarom wachten op de lift als je ook de trap kunt pakken?” Op elke verdieping wordt aangegeven hoeveel treden je al gelopen hebt en bovenaan de trap hangt een bordje dat aangeeft hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Cherry Hu: “P&O zit op de vijfde verdieping, als je de lift niet neemt, heb je al honderd treden gehad.” Directeur Marlies van den Hende: “Er zijn mensen die één keer per week helemaal naar de veertiende verdieping lopen. Er zijn er ook die eerder uitstappen en dan het laatste stukje met de trap gaan. Iedereen vindt wel een manier. Maar je houdt het het beste vol als het onderdeel is van je routine.”


Wat is vitaliteit? 

Marlies en Cherry komen de vergaderkamer waar het interview plaatsvindt binnen met koppen verse muntthee. Marlies: “Een van de bodes heeft een struik die nogal hard uitgroeit. Dat vinden wij helemaal niet erg! Zo zie je maar dat vitaliteit op je werkplek al geworteld is in het denken van onze medewerkers.” Cherry: “En dat binnen een jaar nadat we zijn begonnen!”

Marlies en Cherry komen de vergaderkamer waar het interview plaatsvindt binnen met koppen verse muntthee. Marlies: “Een van de bodes heeft een struik die nogal hard uitgroeit. Dat vinden wij helemaal niet erg! Zo zie je maar dat vitaliteit op je werkplek al geworteld is in het denken van onze medewerkers.” Cherry: “En dat binnen een jaar nadat we zijn begonnen!”

aanmelden-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.

 

Goed werkgeverschap

Cherry: “De insteek voor ons vitaliteitsprogramma is goed werkgeverschap en duurzame inzetbaarheid. We hebben verhoudingsgewijs veel ouderen in dienst. Slechts 10% is tussen de 25 en 34 jaar oud. We streven ernaar om een gemeente te worden die ook aantrekkelijk is voor deze jongerengroep. Goede arbeidsvoorwaarden spelen daarin een rol, zoals het aanbieden van een vitaliteitsprogramma.

Uit medewerkersonderzoek Great Place To Work kwam naar voren dat 42% van onze medewerkers wel goede zorg ervaart van de gemeente. Ze noemen echter alleen verlofdagen en flexibele werktijden als mogelijkheden om de balans werk-privé te regelen. Terwijl we wel meer doen, maar die mogelijkheden zijn in de loop der tijd minder zichtbaar geworden.

"Medewerkers noemen alleen verlofdagen en flexibele werktijden als mogelijkheden om de werk-privé balans te regelen. Terwijl we wel meer doen."

Marlies: “Ja. Vroeger hadden we het cafetariamodel en kon je bijvoorbeeld kiezen voor een gunstige fietsregeling of een bijdrage voor fitness. Nu krijgt elke medewerker jaarlijks een persoonlijk budget van €240,- netto om zelf deze faciliteiten te regelen. Feitelijk is er niets veranderd, maar mensen zien dit nu meer als vast salariscomponent in plaats van een extra bijdrage van de werkgever voor de zorg van de medewerker om fit te blijven. Cherry: “Nu horen we weleens: ‘O, er is niet eens een fietsregeling …’ Nee, dat klopt, die hebben we niet omdat we dat gecompenseerd hebben met een persoonlijk budget voor iedereen.” Marlies: “Dat verhaal komt niet goed over, dat is wel jammer.” 

Eigenaarschap bij de medewerker

Cherry: “Dat maakte wel dat we een extra leuk vitaliteitsprogramma wilden verzinnen: Commit to be fit. De beweging achter al onze HR-strategieën is zoveel mogelijk eigenaarschap bij de medewerkers neerleggen, dat geldt ook voor het vitaliteitsprogramma. Wij als organisatie stimuleren, activeren en faciliteren natuurlijk. Als medewerkers vervolgens tot actie overgaan, wat krijgen we dan? Gezondere, fittere, blijere en beter werkende mensen. En dat zien we dan weer terug in het resultaat, de sfeer en het imago. Ook daar willen we focus op leggen.

Marlies: “Als je verder vooruitkijkt, zouden we over een paar jaar ook een mentale arbeidsovereenkomst willen afsluiten met nieuwe medewerkers. Zodat je weet wat je van elkaar kunt verwachten, wat voor support je van ons kunt krijgen, maar vooral hoe jij je talenten het best kunt inzetten en wat ervoor nodig is om je te blijven ontwikkelen. Dat gaat ook over die balans. Hoe je zelf aan de knoppen kunt zitten en of je dat ook doet.”

meer-dan-150-partners

Meer weten?

Wil je graag meer weten wat Visma | Raet voor jou kan betekenen?  

 

Neem contact op

Mentale weerbaarheid

Cherry: “Ons vitaliteitsprogramma spitst zich toe op drie punten: mentale weerbaarheid, voeding en beweging. Voor die mentale weerbaarheid willen we volgend jaar een health-check inzetten. Als mensen zien hoe ze er voorstaan, dan worden ze gestimuleerd om tot actie over te gaan. Verder gaan we themaworkshops organiseren. We hebben er al een paar bedacht, maar leggen de vraag ook neer bij de klankbordgroep. Als zij aangeven waar de behoefte ligt, dan stemmen we het programma daarop af. We hebben al proefgedraaid met bedrijfsmindfulness, om te zien hoe je meer ruimte kunt creëren in je hoofd.” Marlies: “Daar was veel behoefte aan.”

Voeding

Cherry: “Op het gebied van voeding gaan we in 2019 een aantal items in ons bedrijfsrestaurant vervangen door gezondere alternatieven. We hebben hiervoor inspiratie kunnen opdoen tijdens de Nationale Vitaliteitsweek. Medewerkers waren toen vol lof over het gewijzigde aanbod. Daarnaast willen we het eten van fruit stimuleren. Elke medewerker die lunch koopt in het restaurant krijgt een gratis stuk fruit. Zo bevorderen we ook de gang naar het bedrijfsrestaurant. We hebben net een groenteabonnement voor medewerkers voorgesteld aan de klankbordgroep, het is nog even afwachten of dat daar landt. Dan zouden medewerker en werkgever allebei een deel betalen. Dus het is niet helemaal gratis. We hebben hier een lokale ondernemer, een boer die biologische groente en fruit verkoopt. Zo betrekken we ook de omgeving erbij.”

Bewegen

Cherry: “Volgend jaar gaan we vergaderruimtes alternatief inrichten. Op dit moment hebben we nog heel klassiek tafels en stoelen in onze vergaderruimtes staan. We denken aan zitballen of misschien wel een mini-loopparcours om medewerkers te stimuleren in beweging te blijven. Verder houden we al regelmatig bewegingsacties. We hebben hier in huis collega’s op het gebied van Sport en welzijn en bewegingscoaches die voor de stad werken, maar zich voor ons als collega’s ook kunnen inzetten...” Marlies: “Dan krijg je zo’n actie als planken tussen de middag, om half één lag iedereen in de gang een minuut te planken…” Cherry: “…en we gaan met een pilotgroep aan de slag met de Fitbit. Afgaande op de reviews, check je daar toch regelmatig op hoe je bewogen hebt en wil je altijd verbeteren. We kunnen nu nog niet iedereen een Fitbit geven, eerst gaan we met de pilotgroep uitproberen of het inderdaad werkt.

Klankbordgroep en ambassadeurs

In de Nationale Vitaliteitsweek (eind september 2018) hebben we de hele organisatie op zijn kop gezet. Als je het doet moet je het goed doen. In die week was er in het bedrijfsrestaurant dus geen kroket meer te krijgen. We kregen veel complimenten voor het alternatieve gezonde menu! Elke dag waren er bewegingsacties en workshops over bijvoorbeeld mindfulness en gezonde voeding, over werk en geluk. Als je je inschreef voor een cursus maakte je kans om een Fitbit te winnen. Een belangrijke voorwaarde daarvoor was dat je lid wilde worden van de klankbordgroep. En dat je op intranet je ervaringen wilt delen met je collega’s in een berichtje of een filmpje. Zo hebben we nu ambassadeurs voor het vitaliteitsprogramma.” Marlies: “We willen vitaliteit levendig houden in onze organisatie. Als ik naar mezelf kijk: ik ben begin dit jaar begonnen om te lopen van mijn huis naar het station en als ik straks weer terugkom dan loop ik van het station naar huis, dat heeft me tot nu toe ongeveer 8 kilo opgeleverd. Je houdt het het beste vol als het onderdeel is van je routine. En dat kan ik zo vertellen aan iedereen.”


Duurzaam bezig met vitaliteit

Cherry: “Daarom is het ook van belang dat het vitaliteitsprogramma niet beperkt blijft tot één week per jaar, maar dat we er het hele jaar door aan herinnerd worden dat we aan onze gezondheid moeten werken, lichamelijk en geestelijk. We gaan dus elke twee maanden iets organiseren zodat mensen er regelmatig mee in aanraking komen en daar een soort routine in gaan krijgen. Of na verloop van tijd bedenken dat ze er ook eens aan gaan meedoen.”