header-hagelslagrobot

Leerlingen IMC Weekendschool

Aan de slag met robots, apps en hagelslag

Stichting IMC Weekendscholen

Goed onderwijs is in Nederland gelukkig voor iedereen beschikbaar. Toch haken veel kwetsbare kinderen uit wijken met sociaal economische achterstand vroegtijdig af. Vaak missen ze ondersteuning vanuit huis en weten ze onvoldoende wat ze in hun mars hebben en er allemaal mogelijk is. Stichting IMC Weekendscholen laat kinderen daarom kennis maken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden.

Visma | Raet is gevraagd om leerlingen van groep 7 en 8 mee te nemen in de wereld van softwareontwikkeling en programmeren. Lynn Sheikkariem, MVO Manager Visma | Raet, en Hans de Bruin, Software ontwikkelaar Visma | Raet, gingen graag op deze uitnodiging in en hadden twee prikkelende opdrachten voorbereid.

Programmeren van een robot met hagelslag

Als eerste moesten de leerlingen een robot programmeren die een boterham met boter en hagelslag smeert. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Net als bij echte software moet je elke stap van de robot duidelijk en nauwkeurig omschrijven. Lynn, die de rol van robot op zich nam, kwam er al vrij snel achter dat het best moeilijk is om het mes in de boter te stoppen als je in de ene hand een boterham vasthoudt en in de andere een pak hagelslag.

De les leverde een aantal hilarische scènes op waarbij op een gegeven moment meer boter in het haar van Lynn zat dan op de boterham. Uiteindelijk kregen de kinderen steeds beter inzicht in de samenhang tussen de afzonderlijke stappen. De opdracht was niet alleen een giller, maar hielp de kinderen ook om logisch te leren denken en oefenen met algoritmes die in programmeertalen onmisbaar zijn.

image-hagelsagrobot-2

Ontwerp een app voor gezonde voeding

Ook de tweede opdracht stond in het teken van voedsel. In veel organisaties onderscheidt het bedrijfsrestaurant zich amper van de plaatselijke snackbar en daarom vroeg Hans de kinderen een app te ontwerpen voor gezonde voeding. Hij maakte hierbij gebruik van de Visma Value Loop, onze werkwijze voor het ontwikkelen van software. De kinderen zaten vol ideeën en al snel verschenen er schetsen voor het samenstellen van gezonde maaltijden, een beloningssysteem met punten voor groente en fruit en strafpunten voor snacks en een online bibliotheek database vol gezonde gerechten en ingrediënten.

 
 

Niet alleen Hans en Lynn, maar ook Jin-Wen Omar en Esther de Koning van IMC Weekendscholen kijken terug op een geslaagde dag. “Robots programmeren en apps ontwerpen zijn absoluut beroepen voor de toekomst”, zegt Hans. “Wij hopen dat iets van ons enthousiasme voor ons vak vandaag is overgeslagen.” Jin-Wen sluit zich daarbij aan: “We zijn dankbaar voor de komst van Hans en Lynn en de kennismaking met hun dagelijkse werk. Deze gastlessen zijn voor de kinderen van onschatbare waarde voor het maken van een bewuste en gemotiveerde keuze voor hun toekomst.”

image-hagelsagrobot-1

Over IMC Weekendschool

Stichting IMC Weekendschool wil dat jongeren, vooral in wijken met een sociaal economische achterstand, zo worden opgeleid dat ze gemotiveerd hun plek innemen in de samenleving. In samenwerking met een uitgebreid netwerk van partners en vrijwilligers bereiken hun lesprogramma’s wekelijks ruim 3.000 leerlingen op 58 locaties door het hele land. En nog altijd volgens een eenvoudig, maar prikkelend concept: gastdocenten worden gevraagd om leerlingen met levensechte opdrachten te laten ervaren hoe het is om in hun schoenen te staan.

Afbeelding1
Blijf op de hoogte nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.


Aanmelden nieuwsbrief