salarisverwachting_eyecatcher

Stijging salaris

32% Nederlanders verwacht stijging salaris in 2020

Stijging salaris 2020

Bijna één op de drie Nederlanders verwacht in 2020 meer te gaan verdienen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van Visma | Raet onder ruim duizend Nederlanders. Opmerkelijk is dat maar liefst 62 procent van de respondenten tevreden is over zijn of haar huidige salaris, terwijl 34 procent van de fulltimers aangeeft beneden modaal te verdienen.

Niet alle Nederlanders zijn positief als het gaat over de verwachtingen van 2020. Zeven procent van hen verwacht dat het salaris in 2020 daalt. De overige 61 procent denkt dat het salaris gelijk blijft. “Over het algemeen zijn de Nederlanders niet pessimistisch over de toekomst van hun inkomen. Ondanks de negatieve berichtgeving over de wereldeconomie”, stelt Joke van der Velpen, Product Manager Wet & regelgeving bij Visma | Raet. “De derde dinsdag van september, op Prinsjesdag, krijgen we inzicht in Miljoenennota en berekenen we of het salaris in 2020 daalt dan wel stijgt. Ook stelt Visma | Raet op dat moment een tool beschikbaar die berekent wat de hoogte van het nettoloon in 2020 ten opzichte van 2019 is. Dan kan iedereen zien waar hij of zij aan toe is.”

Tevreden met salaris

Het overgrote deel van de Nederlanders (62 procent) is tevreden met zijn huidige salaris, terwijl 38 procent aangeeft meer te willen verdienen. Vrouwen zijn met 42 procent overigens minder te spreken over hun salaris dan mannen, waarvan 34 procent aangeeft niet tevreden te zijn. Daar komt bij dat een lager percentage vrouwen (27 procent) verwacht dat hun loon in 2020 zal stijgen, terwijl mannen met 37 procent beduidend positiever zijn. Daarnaast is men in Oost-Nederland met zeventig procent het meest tevreden met het salaris. In West-Nederland zijn de respondenten met 42 procent beduidend minder te spreken over de hoogte van hun inkomen.

Modaal

Het modale inkomen ligt in Nederland op € 3.000,- bruto per maand. In totaal blijkt 34 procent van de Nederlanders in fulltime dienstverband minder dan modaal te verdienen. 36 procent van hen heeft een modaal inkomen en 29 procent verdient boven modaal. Van deze fulltimers is 34 procent ontevreden over de hoogte van het salaris, terwijl 66 procent het prima vindt. Of de respondenten die beneden modaal verdienen vaker ontevreden zijn over het salaris is niet onderzocht. 

Nieuwsgierig naar jouw salaris in 2020?

Kijk hier welke gevolgen Prinsjesdag heeft voor jou!  

BEREKEN JOUW SALARIS IN 2020

Blijf op de hoogte nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.


Aanmelden nieuwsbrief