header--persbericht--salaris-2023

Definitieve berekening 2023

Gaat werkend Nederland erop vooruit?

Groei van nettosalaris is in 2023 vele malen hoger dan in 2022

Amersfoort – HR-dienstverlener Visma | Raet heeft definitief berekend wat werkenden in 2023 netto zullen verdienen. In de definitieve loonstroken voor 2023 is rekening gehouden met de nieuwe premies van de pensioenfondsen PFZW (zorgsector) en ABP (overheid en onderwijs). Bij een gelijkblijvend brutosalaris is er – afhankelijk van sector en inkomen – een maximale stijging van 4,29 procent in het nettosalaris te zien. Vorig jaar was dit nog 0,69 procent.

Jaarlijks rekent Visma | Raet de gevolgen van de belasting door in de salarissen van Nederlandse werknemers. Met Prinsjesdag zijn de cijfers voor algemeen werkend Nederland al bekend gemaakt. In de definitieve berekeningen is nu rekening gehouden met de nieuwe belastingen en pensioenpremie voor het onderwijs, de overheid en de zorg. De eventuele cao-verhoging die plaatsvindt in januari is buiten beschouwing gelaten.

Iedere Nederlander kan het effect van de definitieve cijfers op het salaris van 2023 berekenen met behulp van de Visma | Raet bruto/netto Proforma check.


Netto minimumloon groeit met meer dan 12 procent

In 2023 zal het bruto minimumloon een grote stijging doormaken van €1.756,20 naar €1.934,40 per maand. Werkenden in de zorg (PFZW) met een minimumloon zullen volgend jaar in hun nettosalaris een groei van 13,57 procent zien, wat uitkomt op €209,11 meer per maand. Bij de overheid en in het onderwijs (ABP) ligt dit percentage iets lager met 12,28 procent. Zij krijgen er maandelijks €196,54 bij.

Modaal verdiener krijgt er zeker 80 euro bij

Door de stijging in het bruto minimumloon stijgt ook het bruto modaal inkomen. Met een groei van 5,25 procent komt dat in 2023 uit op €3.086 per maand. Nederlanders die in 2022 al een bruto maandinkomen hebben van €3.086, verdienen in de zorg (PFZW) volgend jaar 4,18 procent meer, wat uitkomt op netto €95,18 meer. Binnen de overheid en het onderwijs (ABP) ligt dit percentage op 3,51 procent, wat netto €82,79 per maand is.

Overheid en onderwijs verdienen meer dan zorg

Ondanks dat de nettolonen in de zorgsector een grotere stijging doormaken, krijgen werkenden binnen de overheid en het onderwijs wel degelijk meer nettosalaris op hun rekening gestort dan werkenden in de zorg. De modaal verdiener in de zorg verdient netto €65,13 minder dan iemand binnen de overheid of het onderwijs. Dit wordt veroorzaakt door de veel hogere pensioenpremie van het PFZW.

Joke van der Velpen, Manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet: “Door de hoge inflatie kennen veel Nederlanders financieel uitdagende tijden. Het is dan extra belangrijk om te weten wat je financieel te wachten staat. Ik ben dan ook blij dat we dit jaar de definitieve cijfers rondom de salarisstrook van 2023 al voor de feestdagen kunnen delen. Hiermee is iedere Nederlander in staat zijn salaris voor 2023 in te zien, zonder te moeten wachten op de eerste loonstrook van het jaar.”

Met behulp van de Visma | Raet bruto/netto proforma check kan iedereen het effect van de nieuwe Rijksbegroting op zijn of haar eigen salaris uitrekenen. Hierin zijn de meest actuele wetswijzigingen verwerkt, zodat iedereen inzicht krijgt in wat hij of zij netto in 2023 overhoudt. Dit kan ook via de mobiele Visma | Raet netto app, welke te downloaden is in de App Store en via Google Play

bruto-netto-image-1
aanmelden-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.


Aanmelden nieuwsbrief