header-erp-best-of-breed

ERP Best of Breed:
welke HR-software past
bij jouw organisatie?

Kies je voor ERP of Best of Breed?

Veel voorkomend dilemma: ERP vs. Best of Breed

Inleiding

Het is een veelvoorkomend dilemma onder IT-managers: kies je voor een monolitisch all in one systeem (ook wel ERP-oplossing genoemd) of voor Best of Breed software? Beide hebben hun voor- en nadelen. Zo zijn ERP-systemen uitgebreid maar kunnen ook rigide en niet flexibel zijn. Best of Breed daarentegen is een verzameling van gespecialiseerde softwareapplicaties die middels koppelingen met elkaar geïntegreerd zijn. Dit kan kostenefficiënter zijn, maar vereist ook een goede onderlinge coördinatie. Uiteindelijk komt de beslissing neer op wat jouw bedrijfsdoelen, budget, en behoefte aan eenvoud en flexibiliteit zijn.

Header - Robotics as a service

Meer weten?

Wil je graag meer weten wat Visma | Raet voor jou kan betekenen?  Laat dan je gegevens achter of plan direct een afspraak in met één van onze collega's. We nemen dan snel contact met je op!


Neem contact op

ERP

De afgelopen jaren hebben veel organisaties bedrijfssoftware geïmplementeerd om hun kernprocessen te automatiseren. Lange tijd was de keuze voor één ERP-systeem favoriet bij organisaties over de hele wereld. Deze ontwikkeling kent z’n oorsprong vooral in de industriële sector maar wordt ook wel toegepast in andere sectoren. In deze alles-in-één-software wordt een complete bedrijfsvoering in één systeem ondergebracht en worden door de uniforme werkwijze alle bedrijfsprocessen centraal georganiseerd. Hierdoor stelt het bedrijven in staat om medewerkers gestroomlijnd en overzichtelijk in hetzelfde systeem te laten werken, wat leidt tot grotere operationele efficiëntie. Bovendien is het eenvoudig om rapportages over de domeinen heen te maken, omdat de data in één database wordt opgeslagen. Met de groeiende populariteit van cloudgebaseerde oplossingen, wordt ERP-software naast on-premise ook als SaaS-oplossing in de cloud aangeboden.

 

Beperkte functionaliteiten

Toch merken steeds meer organisaties dat een ERP-systeem vanuit de all-in-one benadering in sommige aspecten tekortschiet en niet voldoende toekomstbestendig is. Wanneer je een diepgaande expertise nodig hebt op een domein, biedt een ERP-pakket doorgaans beperkte functionaliteiten. We willen namelijk per domein meer dan voorheen, zeker na de disruptie die covid in de bedrijfsprocessen veroorzaakte. Zo willen we bijvoorbeeld binnen HRM, maar ook binnen Finance en Inkoop, gebruikmaken van een LMS- of verzuimsysteem. Veel organisaties kiezen daardoor voor een ERP-oplossing én een aanvullend softwarepakket. Dubbelop, en eigenlijk overbodig.

 

Implementatie kostbaar en tijdrovend

Alleen een ERP-systeem is voor grotere organisaties dan vaak niet meer voldoende, aangezien alle partijen met elkaar in één systeem moeten werken, en verschillende afdelingen hierdoor concessies moeten doen voor het grotere doel. Met maatwerk kan dan toch de juiste ondersteuning geboden worden met bijvoorbeeld een gebruiksvriendelijke interface, maar kunnen de implementatie en onderhoud daarvan erg tijdrovend zijn. Dit zorgt er ook voor dat zowel de Capex- als de Opex-kosten hoog zijn. Bovendien is er met ERP sprake van afhankelijkheid, omdat de software van één leverancier afkomstig is. De vraag is dus of enkel een ERP-systeem past bij jouw bedrijfsbehoeften.

 

Voor & Nadelen ERP:

Voordelen ERP
 • Bedrijfsprocessen centraal georganiseerd vanuit één systeem
 • Realtime data opgeslagen op één centrale plek
 • Uitgebreide rapportages over meerdere domeinen
Nadelen ERP
 • ‘One size fits nobody’: geen maatwerk
 • Hoge investering qua tijd, implementatie en geld
 • Afhankelijkheid van de leverancier

Best of Breed

Door de opkomst van cloudtechnologie heeft Best of Breed software de laatste paar jaren een opmars gemaakt. Waar er voorheen nog uitdagingen waren rond het integreren van meerdere applicaties, is dat vandaag de dag niet meer aan de orde. Cloudcomputing en API’s maken veilige, real-time data-uitwisseling mogelijk waardoor een soepele interoperabiliteit kan worden gegarandeerd.

Met Best of Breed kies je voor het beste product op een deelgebied en dus softwareapplicaties die voor een specifiek doel ontwikkeld zijn. Hierdoor bieden deze applicaties functionele diepgang en gebruiksgemak, bijvoorbeeld op het gebied van onboarding of performance management.

 

Softwarelandschap op deomeinniveau

Doordat je flexibel kunt kiezen voor een oplossing die het beste past bij jouw user en technical requirements, kun je op domeinniveau een optimaal softwarelandschap creëren. Dit leidt ertoe dat er minder maatwerk in de applicatie zelf nodig is, al is de mogelijkheid om het verder toe te spitsen op jouw bedrijfsbehoeften er wel.

Ook biedt Best of Breed als SaaS-oplossing organisaties meer kostenefficiëntie: je betaalt alleen voor het gebruik van de software waardoor een hoge eenmalige investering vaak niet nodig is. Sommige leveranciers, waaronder Visma | Raet, bieden bovendien een overkoepelend securityprogramma aan, met dezelfde beveiligingseisen en monitoring op al je applicaties. Met een SSL/TLS versleutelde verbinding, intrusiondetectionsystemen die 24/7 monitoren en andere beveiligingsmaatregelen volgens de ISO27001-norm, ben je daardoor verzekerd van hoogwaardige beveiliging en continuïteit.

 

Meerdere systemen

Best of Breed kent doorgaans bovendien een soepele implementatie doordat de IT-trajecten beter te overzien zijn. Je bent daarnaast niet meer afhankelijk van één leverancier, al kan het vanwege de meerdere systemen soms wel wat complexer navigeren zijn. Ook hebben de softwareapplicaties vaak niet dezelfde look-and-feel. 


Voorbereid op de lange termijn

Toch is het van belang te begrijpen hoe Best of Breed in jouw IT-roadmap past, en dat het essentieel voor je organisatie kan zijn om de concurrentie voor te blijven. Best of Breed stelt organisaties namelijk in staat om softwareoplossingen te implementeren die specifiek zijn gericht op hun huidige bedrijfsbehoeften, zonder de stabiliteit of schaalbaarheid van de technologische infrastructuur in gevaar te brengen. Hierdoor ben je als organisatie goed voorbereid op de lange termijn, naarmate de technologie evolueert. En door vooruit te plannen in je digitale transformatie, cloudoplossingen en big data-platforms, kun je ook je TCO optimaliseren.


Gestroomlijnde IT-processen

Voor veel organisaties is het dus belangrijk om een zorgvuldige afweging te maken in de HR-software wat betreft de behoefte van de eindgebruikers en de technische functionaliteiten. Best of Breed biedt een cloudgebaseerde connectiviteit en een hoog niveau van databeveiliging tussen applicaties - beide essentiële onderdelen voor elk modern bedrijf.

Wanneer je een Best of Breed-systeem gebruikt dat in een landschap gekoppeld is aan andere systemen, is de data herbruikbaar. Zo kun je jouw HR-systeem integreren met het systeem voor Finance, waardoor naadloze data-integratie kan plaatsvinden en gestroomlijnde IT-processen worden gewaarborgd. Organisaties die te maken hebben met domeinoverstijgende data, zoals bijvoorbeeld in de zorg, onderwijs of overheid, hebben daardoor efficiëntere workflows.

Voor & Nadelen Best of Breed:

Voordelen Best of Breed
 • Specialistische software met diepgaande functionaliteiten
 • Keuzevrijheid in verschillende softwareoplossingen die met elkaar te koppelen zijn
 • Data-integratie tussen verschillende applicaties
 • Relatief lage kosten per oplossing
 • Flexibiliteit 
Nadelen ERP
 • Complexere licentiestructuur
 • Meerdere leveranciers
 • Verschillen in interface

In de dynamische markt van vandaag, is het implementeren van HR-software die geheel aansluit bij jouw bedrijfsbehoeften, essentieel voor een soepele bedrijfsvoering. Als marktleider op het gebied van cloudoplossingen en daaraan gerelateerde services, met name op het gebied van HR-processen en salarisverwerking, kunnen we jouw organisatie de juiste ondersteuning bieden. Of je nu aan het begin van HR-digitalisering staat of je huidige HR-software wilt optimaliseren; onze Best of Breed-oplossing biedt innovatieve mogelijkheden en toekomstbestendigheid voor bedrijven van ieder formaat.

Blijf op de hoogte nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.


Aanmelden nieuwsbrief