header-mobiliteitsbudget

Werkgebonden personenmobiliteit

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Werkgebonden personenmobiliteit

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Het kan je haast niet ontgaan zijn dat de regering er alles aan doet om de uitstoot van CO2 te verminderen. Uiteindelijk moet Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn, en is het tussentijdse doel om minimaal 1 Megaton CO2 voor 2030 te reduceren. Vanaf 1 juli 2024 zijn organisaties met minimaal 100 werknemers verplicht om de CO2-uitstoot van reizen van personeel te registreren op een platform van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het RVO-portaal. Dit geldt voor zowel woon-werkverkeer als zakelijke reizen.

Het is de bedoeling dat organisaties zelf ook inzicht krijgen in hoeveel CO2 ze uitstoten. Daarmee hoopt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bedrijven te stimuleren om hun uitstoot te verminderen. Wordt de doelstelling in 2026 niet gehaald, dan wordt er alsnog in de regelgeving een maximum CO2 -uitstoot per reizigerskilometer opgenomen. Iedere werkgever is dan verplicht om hieraan te voldoen.

CO2-registratieverplichting voor jouw organisatie

Jaarlijks moet je gegevens aanleveren in het RVO-portaal over het voorgaande jaar.  Je vult per vervoermiddel en per gebruikte brandstof (of andere voeding) de gereisde kilometers in, waarbij je onderscheid maakt tussen zakelijke en woon-werk reizen.

De werkgever moet gegevens verstrekken over:

 • Het aantal reizigerskilometers voor woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit,
 • De gebruikte vervoermiddelen (auto, motorfiets, bromfiets/scooter (e-)fiets of lopen, of openbaar vervoer);
 • Het brandstoftype (voor bromfiets, scooter of motorvoertuig).

Voor reizen per bromfiets of scooter en reizen per motorvoertuig wordt onderscheid gemaakt in brandstof of voeding:

 • Elektrisch 100%
 • Elektrisch in combinatie met benzine, diesel of waterstof (hybride)
 • Benzine
 • Diesel

Echter zijn er ook een aantal soorten mobiliteit waarvoor er niet geregistreerd hoeft te worden. Dit gaat om:

 • Privégebruik bedrijfswagens/leaseauto’s,
 • Zakelijke mobiliteit van aangepaste voertuigen,
 • Ritten van nood- en hulpdiensten,
 • Politietaak of brandweerzorg,
 • Reizen met vliegtuig,
 • Reizen met boot of schip,

 

Reizen met meerdere vervoermiddelen

Maakt de medewerker bij woon-werkverkeer of zakelijke reizen gebruik van meer dan één vervoermiddel, dan volstaat het om de gegevens in te vullen van het vervoermiddel waarmee de medewerker de meeste kilometers heeft afgelegd. Men moet dan wel de overige kilometers die de medewerker met het andere vervoermiddel heeft afgelegd optellen bij het andere waarmee de medewerker de meeste kilometers heeft afgelegd. Voor reizen met het openbaar vervoer zal de invoer op basis van bedragen zijn in plaats van de kilometers.

Maak je als medewerker bij woon-werkverkeer gebruik van meer dan één vervoermiddel, dan volstaat het om de gegevens in te vullen van het vervoermiddel waarmee je de meeste kilometers hebt afgelegd. Je moet dan wel de overige kilometers die je met het andere vervoermiddel hebt afgelegd optellen bij het andere waarmee je de meeste kilometers hebt afgelegd. Voor reizen met het openbaar vervoer verwachten we dat de invoer op basis van bedragen zal zijn in plaats van de kilometers.

Blijf op de hoogte nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Hoe gaat Visma | Raet jouw organisatie helpen?

Registratie van deze kilometers vraagt natuurlijk het een en ander van organisaties; werkgevers moeten een nieuw proces inrichten en de administratieve last wordt voor veel medewerkers en HR-afdelingen verhoogd. Alle gemaakte kilometers van verschillende vervoermiddelen moeten namelijk in één rapportage komen.

Bij Visma | Raet zijn we altijd op de hoogte van dit soort wet- en regelgeving wijzigingen. En daarom zijn wij samen met een aantal van onze klanten al druk bezig geweest om het registratie- en verantwoordingsproces zo simpel mogelijk te maken in zowel de Youforce app als Mijn Youforce. We nemen je graag mee in waar we achter de schermen nu mee bezig zijn en hoe jij bepaalde gegevens voor de rapportage kunt achterhalen.

image-werkgebonden-personenmobiliteit-2

Dienstreizen

Met behulp van onze software kun je dienstreizen makkelijk en snel vastleggen, waardoor deze reizen op een eenvoudige manier worden vergoed. Zowel in de Youforce app als Mijn Youforce gaan we deze registratie uitbreiden, zodat een medewerker makkelijk kan aangeven met welk vervoermiddel gereisd is en welk type brandstof gebruikt is. We gaan hierbij voorzien in een rapportage die aansluit bij de gegevens die je moet registreren in het RVO-portaal.

Woon-werk

Voor de inventarisatie van het woon-werkverkeer adviseren wij werkgevers om informatie te verzamelen op basis van een steekproef onder medewerkers via een enquête. Dit is immers de makkelijkste en minst belastende oplossing voor hen, gezien het om een paar vragen gaat.

Bij Visma | Raet spelen we zo snel mogelijk in op nieuwe ontwikkelingen zoals deze. Daardoor is onze software altijd up-to-date met nieuwe wet- en regelgeving. Hiermee maken we het HR-leven makkelijker voor iedereen in jouw organisatie.

meer-dan-150-partners

Meer weten?

Wil je graag meer weten wat Visma | Raet voor jou kan betekenen?  

 

Neem contact op