header_wab-precies

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), hoe zit het precies?

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) moet vast personeel aantrekkelijker maken. Dit betekent dat er een aantal zaken ook voor jou zijn veranderd met deze wet. In deze blog zetten we op een rij wat de WAB is en welke veranderingen er teweeg zijn gebracht.

Wat is de WAB?
Nog geen drie jaar na de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz), lanceerde het kabinet plannen voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Het doel van de Wwz was om de kloof tussen ‘vaste’ en ‘flex’ medewerkers te verkleinen. Dat is niet gelukt, daarom lanceerde het kabinet in 2020 de wet arbeidsmarkt in balans. De WAB bevat een pakket van maatregelen dat de arbeidsmarkt nog beter moet reguleren.

Met de WAB oproepkrachten beter beschermd.
De WAB verkleint de kloof tussen vaste en flexibele medewerkers, in de vorm van ZZP'ers, payrollers, oproepkrachten en uitzendkrachten. Door de WAB worden oproepkrachten beter beschermd en werkgevers gestimuleerd om medewerkers in vaste dienst te nemen. Zo verruimt de WAB aan de ene kant voor werkgevers de mogelijkheden voor het ontslag en aan de andere kant geeft de WAB uitzendkrachten en andere flexibele medewerkers meer inkomens- en baanzekerheid.

Blijf op de hoogte nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen en updates van Visma | Raet.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Veranderingen die de WAB teweeg heeft gebracht

De WAB heeft een aantal veranderingen met zich meegebracht. Hieronder volgen de drie belangrijkste veranderingen.

  1. Invloed WAB op transitievergoeding

    De transitievergoeding is gewijzigd door de WAB. Zo hebben medewerkers vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding, ook tijdens de proeftijd. Daar tegenover staat dat werkgevers door deze wet een lagere transitievergoeding betalen. Voor elk jaar dienstverband betalen werkgevers nu ⅓ maandsalaris per dienstjaar, ook voor de jaren na tien jaar dienstverband.

  2. Invloed WAB op ketenregeling

    Eén van de belangrijkste maatregelen uit de WAB is dat de ketenregeling verlengd is van twee naar drie jaar. Waar voorheen medewerkers na drie tijdelijke contracten of na een dienstverband van twee jaar (wat eerder komt) recht hadden op een vast contract, doorbreekt de WAB de ketenregeling als er meer dan zes maanden tussen twee tijdelijke contracten hebben gezeten.

  3. Overige wijzigingen van de WAB

    Naast de wijzigingen van de ketenregeling en transitievergoeding, krijgen oproepkrachten door de WAB meer rechten. Zo hoeven ze bijvoorbeeld niet voortdurend beschikbaar te zijn. Ook zorgt de wet ervoor dat er weer een mogelijkheid is om ontslaggronden te combineren (de i-grond).

Veranderingen in wet- en regelgeving zijn vaak complex met veel impact op een organisatie. Voor de laatste stand van zaken onderhouden onze specialisten regelmatig contact met belangrijke stakeholders zoals de Belastingdienst en het UWV. Wil je meer weten omtrent wet- en regelgeving? Bekijk dan hier alle blogs en whitepapers rondom dit thema.

meer-dan-150-partners

Meer weten?

Wil je graag meer weten wat Visma | Raet voor jou kan betekenen?  

 

Neem contact op